Néhány tanács nyelvtanulóknak

(2019.09.13. 14:16)


Ha az a célod, hogy megtanulj beszélni egy idegen nyelvet (mert szeretnél egy külföldivel beszélgetni, vagy utazgatnál, vagy mert franciául akarsz szobát foglalni egy Franciaországi Novotel szállodában ), akkor koncentrálj a mindennapi, használható tudásra és ne vessz el a nyelvkönyvek világában. Találd meg benne a szórakozást!

Sokkal, de sokkal könnyebben tanulsz, ha van benne valami poén is. Én például francia zeneszámokat írtam és hallgattam, nekem ez jött be. Lehet például, hogy megpróbálsz rádiójátékot írni egy barátoddal az adott nyelven. De rajzolhatsz képregényt is, a lényeg, hogy jól érezd magad. A nyelvtanulás-, és használat kreatív folyamat, amit nem segít a folyamatos (ön)fegyelmezés.

Mielőtt beszélnél, hallgasd meg, hogy beszélnek mások, akik azzal a nyelvvel születtek. Próbáld utánozni a kiejtést. Minden nyelv tele van olyan hangokkal, amelyek az anyanyelvben nincsenek – ezek kiejtését el kell lesni, nem megy máshogy. Olvass sokat hangosan idegen nyelven.

Ne stresszelj! Ne félj hibázni a nyelvórán! Persze, az lenne az ideális, ha egyből úgy tudnál megszólalni franciául, mint Pierre Richard a filmvásznon. De ez nem így működik. Lesznek hibáid, és emiatt lehet, hogy kellemetlenül érzed majd magad – de ez  folyamat része. Minél többször kockáztatod meg az idegen nyelv használatát, annál magabiztosabb leszel és annál kevesebbet hibázol. Ne feledd: a siker ott kezdődik, ahol a komfortzónád véget ér. Kockáztass bátran!


vissza