Hogyan lehet könnyebben megtanulni egy idegen nyelvet?

(2019.11.13. 09:45)


Már sok cikkben leírták, hogy érdemes minél többet olvasni és filmet nézni az adott nyelven, ami egy remek tanács, de szerintem csak részben. Minél több mindent csinál az ember az adott idegen nyelven, annál jobban el tud merülni benne.

Érdemes idegen nyelvű levelezőpartnereket szerezni, vagy diktáltatni valakivel az adott nyelven. Persze, ennek is csak akkor van értelme, ha van, aki visszaellenőrzi és kijavítja a hibákat, mert a fejlődés csak így érhető el. Tény, hogy fontosak a fentiek ahhoz, hogy az ember elsajátítson egy idegen nyelvet, viszont ezek közül beszélni egyik sem tanít meg. Ez mind csak passzív tudást ad.

A folyékony beszédhez az kell, hogy az ember kiiktassa magában azt, hogy állandóan az anyanyelvére fordítsa a szavakat és mondatokat és, hogy állandóan az oda illő nyelvtani szabályokat kutassa a fejében. Ezeknek reflex-szerűen kell előjönni, és gyakorlatban kell őket tudni alkalmazni.

Általános, és sokat hangoztatott tanács, hogy az ember minél hamarabb kezdjen el beszélni, ami tényleg igen hasznos. Az önbizalom fontos, és a beszédkészség is úgy fog kialakulni és fejlődni, ha az ember gyakorolja.

Vegyünk példának egy átlagos 5 éves kisgyereket, akiről elmondható, hogy folyékonyan tud beszélni az anyanyelvén (sőt, olyat is ismerek, aki 3 nyelven), pedig életében nem tanult meg egyetlen nyelvtani szabályt sem, és nem olvasott el egyetlen könyvet sem, tekintve, hogy valószínűleg nem is tud még olvasni. Mégis beszéli a nyelvet, igaz, nem biztos, hogy akadémiai szókinccsel, de azon a szinten, ami az ő mindennapi életéhez szükséges, helyes kifejezésekkel és folyékonyan tud kommunikálni. Honnan tud, akkor mégis ilyen jól beszélni, akár több nyelven is? Úgy, hogy sokat beszéltek hozzá, ő meg elkezdte ismételni a szavakat és a kifejezéseket, megtanulta az értelmüket, kijavították, amikor rosszul mondott valamit, és voilá!

A fejlődés akkor érhető el, ha kellő bátorsággal elkezdünk beszélni, minél előbb, közben pedig elfogadjuk azt, ha kijavítják, amikor hibázunk. Sőt, minél többször, és minél hamarabb kijavítanak, ha hibázunk, annál jobb, annál hamarabb megtanuljuk a nyelv helyes használatát. Nem szabad hagyni, hogy a nyelvtanuló rossz kiejtéssel, vagy rossz nyelvtannal tanulja meg a nyelvet, mert utána már sokkal nehezebb a rossz beidegződéseket kijavítani.

A tanítványaim többsége nem mer megszólalni idegen nyelven, mert fél, hogy hibázik. Nekem akarnak megfelelni, pontosabban mikor velem beszélnek nem akarnak hibázni. Én pedig mindenkit arra biztatok, hogy merjen megszólalni, mert én majd kijavítom, de ha nem szólal meg, akkor nincs mit kijavítanom és nekem meggyőződésem, hogy ez az egyik legnagyobb hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet, ha nem mer megszólalni. A másik nagy hiba, amit egy nyelvtanuló elkövethet az nem más, mint az olvasás elhanyagolása. Mivel jól tudom, hogy otthon a tanítványaim nem szoktak hangosan olvasni idegen nyelven minden órán olvasniuk kell minimum 10 percet, illetve házi feladatként el kell olvasniuk egy francia illetve román nyelvű szöveget és az arról készített hangfelvételt el kell küldeniük nekem kiértékelés végett és véleményem szerint ez nagyon jó és fontos házi feladat. (Folytatás következik)

 


vissza